Jag heter Yvonne Rosengren.

Jag har en undersköterskeutbildning i botten och har jobbat som det i flera år, både på vårdcentral och sjukhus, innan jag valde att utbilda mig till fotterapeut. Det senare utbildade jag mig till i Jönköping 1987.

Jag flyttade till Motala våren 2007 från Västervik. Där jobbade jag som fotterapeut på sjukhuset i 20 år och som egenföretagare med praktik sedan 1990 vid sidan av.

Då jag flyttade till Motala fick jag en halvtids-tjänst på Lyckornas och Brinkens vårdcentral där jag arbetat med diabetesfotvård.

Hösten 2007 öppnade jag och min kompanjon Fotvalvet som vi innan hade renoverat, målat och fixat i ordning som vi tycker till en toppenlokal.

Från 2010 drev jag Fotvalvet själv, då kompanjonen av personliga skäl blev tvungen att ”kasta in handduken”. Det innebar också att jag fick satsa på Fotvalvet på heltid.

Med vänlig hälsning, Yvonne

Om Fotvalvet

Foten är som en valv-konstruktion, den hålls uppe av ligament, muskler och senor. Det finns 2 valv, ett engående och ett tvärgående. Därav namnet Fotvalvet, samt att det finns ett valvtak på kliniken.

I foten finns det 26 ben samt ett par sesamben som ligger i senor.

  • Fotroten = 7 ben
  • Mellanfoten = 5 egna ben
  • Tårna = 14 ben
  • 57 leder och 108 ledband!

Alla ben är klädda med benhinna som består av kollagen bindväv. Benhinnan är rik på blodkärl och innehåller benbildande celler.

Går man 4 km per dag blir det ca 5 700 steg. 2 Miljoner steg per år.

Springer man belastas foten med en vikt motsvarande 3-5 ggr kroppsvikten. Dvs, varje steg belastas motsvarande 150-500 kg!

Ta hand om dina fötter så att de tar hand om dig!